Taidepalkinto Marjo Pitkolle

Kuvataiteilija Marjo Pitko vastaanottaa Annikki Riekko –palkinnon.  Palkinnon luovuttivat kulttuuri- ja tiedesäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Airi Paloste ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä. Kuva: Jukka Halttunen
Kuvataiteilija Marjo Pitko vastaanottaa Annikki Riekko –palkinnon. Palkinnon luovuttivat kulttuuri- ja tiedesäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Airi Paloste ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä. Kuva: Jukka Halttunen

1.11.2021

Kulttuuri-ja tiedesäätiö Kemi 2000 on myöntänyt ensimmäisen Annikki Riekko Taidepalkinnon kuvataiteilija Marjo Pitkolle. Palkinnon suuruus on 3000 euroa, ja se jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään aktiiviselle kuvataiteen tekijälle.

Marjo Pitko on nimekkäimpiä Kemin-Tornion alueen kuvataiteilijoita ja osoittanut teoksillaan olevansa kansainvälisen tason taiteentekijä.

Pitko on taidegraafikko ja valokuvaaja, koulutukseltaan taiteiden maisteri. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja myös ulkomailla. Meri-Lapin kuvataiteilijoiden keskuudessa Pitko on arvostettu kuvataiteilija, ja hän on ansioitunut myös Kivalo-opiston taidekasvatuksen opettajana. Marjo Pitkon töitä on nähtävissä useissa julkisissa kokoelmissa Suomessa ja myös Ruotsin puolella.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 on perustanut palkinnon Annikki Jorma Riekon säätiölle tekemän testamenttilahjoituksen velvoittamana.

Annikki Riekko Taidepalkinto voidaan myöntää Kemissä tai Lapin maakunnassa toimivalle, Kemistä tai Lapista lähtöisin olevalle muualla Suomessa työtään tekevälle taiteilijalle. Hän voi olla myös taiteilija, jolla työssään on selvä kemiläinen tai lappilainen identiteetti.

Taidepalkinnon saajaa arvioidaan hänen saamiensa palkintojen, julkisuuden, koulutuksen ja pidettyjen näyttelyiden kautta. Taiteilijavalinnan yhteydessä kuvataide käsitetään laajasti visuaalisen taiteen alueeksi.

Säätiön tarkoitus on tukea, vaalia ja kehittää monipuolisesti Kemin kulttuurielämää. Tämän periaatteen toteuttamiseksi Annikki Riekko Taidepalkinnon saajan edellytetään pitävän yhteisesti sovittuna aikana näyttely tuotannostaan joko Kemin taidemuseossa tai Historiallisessa museossa. Marjo Pitkon näyttely on Kemin Taidemuseossa vuonna 2023.